SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona

Švedski pristup borbi protiv kovida-19 pokazao se kao neuspešan

Kako prenosi US Tudej, švedski pristup borbi protiv kovida 19 pokazao se kao neuspešan a ono za šta su se nadali da će ojačati imunitet i zaustaviti virus očigledno ne funckioniše, rekla je grupa švedskih naučnika i lekara.



Švedski pristup naime podrazumeva tzv. „meki“ pristup borbi protiv korone, odnosno odbačene su restriktivne mere a preporučena je samoinicijativa ograničenja i nošenja maski, prenose mediji.

Mnoge zemlje koje su primenjivale ovaj metod, pa i sama Švedska, beležile su povećan broj smrtnih slučajeva, pa su vremenom i odustale od takvog pristupa. Međutim, iako su motivi odluke Švedske agencije za javno zdravlje da primeni „meki“ pristup i dalje nejasni, Švedska ostaje verna ovom modelu mekog pristupa smrtonosnom virusu.

Za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno je da veliki deo populacije, poželjno mlađih ljudi bude zaražen ali to ipak nije bio zvanični cilj Švedske agencije, mada je javno rečeno kako kolektivni imunitet može da pomogne u sprečavanju širenja bolesti, što ipak ukazuje na to da ovo i jeste bio cilj Šveđana.

U prilog tome govori i podatak da agencija za javno zdravlje insistira na obaveznom školovanju dece nižih razreda kao i da umanjuje značaj testiranja, a takođe ne zahteva nošenje maski u javnosti, uprkos tome što postoje jasni dokazi o efikasnosti nošenja maski.

Prema zvaničnim procenama, manje od 10% Šveđana ima antitela na virus korona, što samo dokazuje da ideja o uspostavljanju kolektivnog imuniteta na taj način nije uspela a kao jedini rezultat javila se povećana stopa smrtnosti. Švedska je već par poslednjih nedelja među vodećim zemljama u svetu po stopi smrtnosti, a što se nordijskih zemalja u celini tiče, Švedska tu takođe ima vodeću ulogu sa stopom smrtnosti koja je čak 4 puta veća od stope smrtnosti u drugim nordijskim zemljama.

I pored svega toga, Švedska odbija da promeni svoju strategiju.

„U Švedskoj je ova strategija dovela do smrti, patnje i tuge, a iznad svega – nema naznaka da je nacionalna ekonomija prošla bolje nego u drugim zemljama. Trenutno smo ostatku sveta dali samo primer kako se NE treba boriti sa smrtonosnom zaraznom bolešću. Nadamo se da će uskoro biti otkrivena vakcina, a do tada se držite i ne primenjujte švedsku strategiju“, rekli su naučnici.

Možda je Agencija za javno zdravlje verovala da je ovakav pristup najprikladniji i održiv, i da će se u onim zemljama koje se vode restriktivnim merama desiti mnogo gori scenario pa su upravo zbog toga izostala ograničenja a možda agencija samo nije spremna da prizna svoju grešku i preuzme odgovornost za svoje postupke, pa iz tog razloga ne pribegava ozbiljnim merama.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *