SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Politika Srbija Vesti

Albanci oteli svu vlast u Bujanovcu, gde su Srbi dobili 42 odsto glasova!

Foto: SRB-info, sednica SO Bujanovac

Četiri albanske partije u Bujanovcu formirale su opštinsku vlast bez ijednog jedinog predstavnika Srba! Ovo je prvi put posle 18 godina da lokalna samouprava u ovom gradu nije multietnička i da je čine isključivo Albanci!


Nenad Mitrović, predsednik SNS u Bujanovcu koja je na nedavno završenim lokalnim izborima osvojila čak 42 odsto glasova, kaže da ovaj potez Albanaca nikome neće doneti ništa dobro, a posebno ne Srbima i Romima.

 Albanci ovim potezom šalju jako lošu poruku Srbiji, ali i međunarodnim faktorima koji su uložili veliki napor da za proteklih 18 godina dođe do iskrenog procesa pomirenja Srba i Albanaca. Ovaj potez nas bukvalno vraća dve decenije unazad. Cilj je jasan, a to je izazivanje političke nestabilnosti – upozorava Mitrović, dodajući da je SNS imao dogovor s albanskim partijama oko formiranja lokalne vlasti.

Foto: SRB-info, Narodni poslanik i predsednik OO SNS Bujanovac Nenad Mitrović

– Postignut je usmeni sporazum koji su Albanci prekršili nakon što su se konsultovali sa svojim mentorima iz Albanije. Da problem bude veći, politička nestabilnost će se preliti i na ekonomski plan, što će ugroziti sve građane Bujanovca, pa i Albance – naglašava Mitrović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković za Informer, komentarišući ove navode, ocenjuje da Albanci iz Bujanovca na ovaj način otvoreno i direktno pritiskaju državu.

– Formiranjem jednonacionalne vlasti u Bujanovcu veliki broj građana, njih oko 42 odsto, koliko je na izborima osvojila lista oko SNS, ostaće bez svojih predstavnika u izvršnoj vlasti. To je skandalozan, nedemokratski udar na napore koji su činjeni u prethodnom periodu da Srbi i Albanci istinski žive zajedno na jugu Srbije. Ovaj potez može da se posmatra i kao pokušaj ucene pred formiranje Vlade, u kojoj Albanci žele da budu – objašnjava Stanković.

Foto: SRB-info, Odbornici koalicije „Aleksandar Vučić–Za našu decu“ napuštaju sednicu SO Bujanovac

Sporazum o formiranju vladajuće većine sklopile su Demokratska partija, Partija za demokratsko delovanje, Pokret za demokratski progres i Alternativa za promene.

Predsednik Odbora Srspke napredne stranke u Bujanovcu Nenad Mitrović rekao je da je sklopljen dogovor sa liderom Demokratske partije (DP ) Nagipom Arifijem o formiranju koalicije nakon održanih lokalnih izbora.

Ipak nakon tog dogovora, lideri četiri partije Albanaca odlaze u Tiranu.

„Po povratku iz Tirane pozvali su me iz partije Nagipa Arifija, zvao me i on sam i obavestio da se odustaje od saradnje sa Srpskom naprednom strankom“, rekao je on za televiziju Prva. Time je Arifi pružio ruku Srbima, a onda pogazio reč.

Arifi i ostali predstavnici Albanskih partija bili su nedostupni za medije.

Građanin Bujanovca Ilić Svetozar kaže za SRB-info, da je trebalo da u lokalnoj vlasti budu Srbi i Albanci kao i do sada, u cilju negovanja dobrosusedskih, komšijskih odnosa i međusobnog poverenja.

Foto: SRB-info, Opština Bujanovac

– U poslednjih pet godina ti odnosi su se popravili, povratilo se međusobno poverenje među građanima svih etničkih zajednica. Ova situacije nije prijatna i vraća nas u vreme pre dvadesetak godina, kada su bili veoma poremećeni ti odnosi. Teško će biti da posle ovoga bude sve kao pre. Ovakvim potezom pogažen je višedecenijski napor mnogih domaćih i međunarodnih relevantnih faktora. Izgleda da se želi da živimo jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima. Zatim ističem i potrebu saradnje između lokalne i republičke vlasti za dobrobit svih građana. Pitam se zašto nisu bili u Tirani da Albanija otvori neku fabriku ovde u Bujanovcu, a ne da se delimo. Uvek posle izbora spektakularno se odbaci saradnja sa Beogradom, a kasnije se projektuje upravo suprotno. Vidi se da Albance ne interesuje otvaranje fabrika, rešavanje svakodnevnih problema običnih građana, već pošto nisu ništa uradili u Bujanovcu, hajde sada malo da ,,zavadimo građane, da bi vladali još i ulazili više puta u istoriju“. Predsedniku Vučiću ću da održim predavanje o diskriminaciji i biću ,,glavni baja“. Malo ću i da ga ucenjujem. Tragikomično. Zato idu svi, Albanci, Srbi i Romi. Umesto da zamole predsednika Vučića da kroz obostranu saradnju otvaraju fabrike i zapošljavaju ljude, glumata se velikim liderstvom i visokom politikom. Čvrsto verujem da bi naš predsednik Vučić sigurno pomogao, ali bez saradnje lokalne samouprave biće teško. Zar tako predstavljaju Srbe u Bujanovcu. Voleli bi da nas obrišu kao sa gumicom, ali neće moći tako lako – naglasio je Ilić, meštanin Bujanovca.

Politički analitičar Nedžat Beljulji iz Bujanovca rekao je za Prvu da ne mogu političke vođe Albanaca kada se budu birali, kao što su sada Narodni poslanici i za lokalnu samoupravu, da im je prvi potez da ulaze u sukob sa centralnom vlašću, sa predsednikom Vučićem i Vladom Republike Srbije. Čini se da jedino na takav način pokušavaju da opstaju, jer nemaju šta da ponude meštanima, građanima i onima koji ih biraju.

Predstavnici četiri albanske partije u Bujanovcu, na konstitutivnoj sednici su sami formirali lokalnu vlast i to je prvi put posle 18 godina da nije multietnička, jer je ne čini niko od predstavnika srpskih stranaka. Predsednik Srpske napredne stranke u tom gradu na jugu Nenad Mitrović za Sputnjik kaže da je reč o presedanu koji nikome neće doneti ništa dobro, a posebno Srbima i Romima, jer za cilj ima ,,izazivanje političke nestabilnosti i vraća nas 18 godina unazad“.

– Ovim potezom Albanci šalju lošu poruku državi Srbiji, ali i međunarodnim faktorima koji su uložili napor da se za ovih 18 godina dođe do iskrenog procesa pomirenja između Srba i Albanaca, napor da istinski živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Ovaj potez bukvalno nas vraća 18 godina unazad. Cilj ovih dešavanja je izazivanje političke nestabilnosti – tvrdi Mitrović.

Predstavnici srpskih partija napustili sednicu

Predstavnici srpskih partija su napustili sednicu, jer smatraju da je takva odluka štetna za sve građane.

Nakon sedmočasovnog zasedanja za predsednika opštine Bujanovac izabran je Nagip Arifi iz Demokratske partije koji je tu funkciju već obavljao u tri mandata. Predsednik Skupštine je Enver Ramadani iz Partije za demokratsko delovanje.

Albanci šalju lošu poruku Srbiji

Mitrović potvrđuje da je SNS imao dogovor sa albanskim partijama oko formiranja lokalne vlasti. Postignut je usmeni sporazum, koji su Albanci prekršili nakon što su se konsultovali sa mentorima iz Albanije.

Predstavnici albanskih partija u Tirani su potpisali političku deklaraciju o formiranju albanske većine u opštini Bujanovac, a Srbe boli činjenica da po prvi put imaju skoro isti broj glasova kao najjača albanska opcija.

Preti nestabilnost – politička i ekonomska

Šef SNS u Bujanovcu kaže da će se politička nestabilnost preliti na ekonomsku i da su ovim potezom albanske partije i ekonomski ugrozile sve građane.

„Postavlja se pitanje da li su privrednici koji bi svoj kapital investirali u Bujanovac posle ovoga spremni da dođu, da otvore radna mesta i zaposle ljude. Od svega ovoga najveću štetu pretpeće građani koji ovde žive, bez obzira na nacionalnu pripadnost“, ocenjuje Mitrović.

Aleksandar Vučić
Foto: SRB-info, predsednik Vučić u Bujanovcu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Albanci zapravo žele da ucenjuju državu Srbiju. On je objasnio da su predstavnici albanskih partija od njega tražili da ih integriše u državne organe, u sistem, ali da nisu sačekali odgovor, već su naprasno odlučili da formiraju vlast bez 42 odsto Srba.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *