SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona

Gojković: Prvi kontigent Fajzerove vakcine sledeće nedelje

Foto: Tanjug

Prvi kontingent Fajzerove vakcine očekuje se u Srbiji tokom sledeće nedelje, kaže član Kriznog Štaba Zoran Gojković i navodi da se uporedo obavlja analiza ruske vakcine „SputnjikV“

Na pitanje novinara da li se razmišlja i o nabavci ruske „lajt sputnjik“ vakcine koja stvara imunitetet od tri do četiri meseca i efikasna je 85 odsto, Gojković je na konferenciji za novinare rekao da će, ako naše stručne službe procene da bi to bilo korisno za građane, država učiniti sve da kupi i tu vakcinu.

Vakcine prvo u staračkim domovima,doze će stizati sukcesivno

Član Kriznog Štaba Zoran Gojković rekao je danas da je pitanje dana kada će Fajzerova vakcina u Srbiji dobiti zvaničnu dozvolu za upotrebu i precizirao da će porioritet biti da prvih 5 000 doza dobiju ljudi u staračkim domovima.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako će se raspodeliti prvih 5 000 doza, imajući u vidu da je to količina za 2500 korisnika, a da u domovima za stare ima oko 14 000 korisnika, Gojković je rekao da će sukcesivno stizati nove isporuke.

Vakcina Fajzer dobila dozvolu za uvoz,još nije za korišćenje

Pokrajinski sekretar za zdrastvo Zoran Gojković izjavio da je Fajzerova vakcina dobila dozvolu za uvoz u skladu sa zakonima Srbije, ali da nije dobila zvaničnu dozvolu za korišćenje što je, kako je rekao, pitanje koje će biti završeno tokom narednih dana.

„Nije dobila zvaničnu dozvolu,ali to je pitanje dana“, kazao je Gojković na pitanje da li je Fajzerova vakcina dobila dozvolu za upotrebu i istakao da je sva neophodna dokumentacija za ovu vakcinu u skladu sa pravilima i normativima u Srbiji i da je ostao još kratak deo procedure, a to je da se u nacionalnoj laboratiriji analizira da li sve što je navedeno u dokumentaciji tačno.

Izvor: Tanjug

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *