SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Politika Vesti

Selaković: Austrija podržava Srbiju na putu ka EU

Danas u Beču sastali su se ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg. Tema razgovora bila je bilateralna saradnja i njeno unapređenje.

Selaković je rekao da su odnosi sa Austrijom dobri i da je ona drugi najveći investitor u Srbiji. Kod nas posluju 733 austrijske kompanije, a zapošljavaju oko 22 000 ljudi.

Postoje nove austrijske kompanije koje su zainteresovane da investiraju u Srbiji, najavio je Nikola Selaković, a prenosi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Srbije zahvalio se kancelaru Kurcu, austrijskoj Vladi i kolegi Šalenbergu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu.

Jedna od tema razgovora bila je i dijalog Beograda i Prištine.

„Mislimo da je moguće doći do kompromisa, nije lako, ali uprkos svim razlikama mislimo da je dijalog pravi put za postizanje rešenja“, naglasio je Selaković.

Razgovaralo se i o našoj dijaspori, o desetinama hiljada građana našeg porekla koji su austrijski državljani, kao i da je Srbija zahvalna na svemu što oni dobijaju od Austrije kao države.

Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost tzv. Kosova i govori da je to jedina svrha pregovora – taj ne govori istinu, rekao je Selaković.

Austrija je priznala tzv. Kosovo, ali u Evropskoj uniji je i dalje pet članica koje ne priznaju Kosovo kao državu, već pokrajinu Srbije, kao što stoji u Ustavu Srbije.

Selaković je poručio da je dijalog najbolji način da se pronađe kompromis. Kosovo i Metohija su veoma važan deo teritorije za Srbiju, sve njene građane, a i dalje tamo žive više od 100 000 Srba.

„Naša očekivanja od predsedavanja Slovenije Evropskom unijom su velika, jer se radi o zemlji i narodu sa kojima smo delili isti način života i istu zemlju više decenija“, izjavio je Selaković. Srbija sprovodi reforme, ali pitanje je za Evropsku uniju da li će ih vrednovati na pravi način.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *