SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad počinju krajem novembra

Prof. dr Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, boraveći danas u Dimitrovgradu izjavila je da je važno za Srbiju i njene građane da energije ima, i struje i gasa. Ali i podsetila da je Srbija zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, za radove koji bi trebalo početi u novembru i trajati narede dve godine. Stoji na sajtu resornog ministarstva.

„Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra – videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni“, rekla je Minist

Mihajlović je dodala da će cena struje i gasa za građane ostati ista do kraja grejne sezone, kao i da će EPS dodatno pregovarati o cenama struje za industriju.

„Svedoci smo svetske energetske krize koja će se završiti, ali će slične postojati u decenijama ispred nas, jer svi pokazatelji govore da će se i proizvodnja, ali i potrošnja energije uvećavati. Ono što je bitno za nas je da ćemo imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama. Najvažnija stvar je da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu. „Srbijagas“ pregovara o novom ugovoru sa „Gaspromom“, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni“, zaključila je Mihajlovićeva.

Foto: Srbija.gov.rs.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *