SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Politika Vesti

Petković: Tenzije na severu Kosova zbog jednostranih poteza Prištine

Danas je vođen razgovor direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petra Petkovića sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini, u svetlu poslednjih događaja na severu Kosmeta, prenosi sajt Vlade Republike Srbije.

Petković je svog sagovornika upoznao sa svim jednostranim potezima Prištine koji su generator tenzija na severu pokrajine a koji direktno utiču na mir i bezbednost na terenu, kao i u celom regionu.

Stalni izvori tenzija koji izazivaju našu veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosmetu su skorašnje krizne situacije, a i odbijanje sprovođenja u delo već postignute rezutate u Briselu a koji se odnose na formiranje ZSO, energetike, pravosuđa, itd, istakao je Petković.

Prema rečima Petkovića, svako pronalaženje izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima. Zato će, srpska strana, na prvom sledećem sastanku u Briselu, tražiti da glavna tema bude formiranje Zajednice srpskih opština, jer ona ima za cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosmetu.

Zaključak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu ali da Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na Zapadnom Balkanu.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *