SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Region Svet Vesti

Evropska komisija priznaje kovid sertifikate iz Srbije

Danas je usvojena odluka kojom se priznaju kovid sertifikati koji se izdaju u Srbiji i kojim oni imaju istu vrednost kao i EU digitalni kovid sertifikati, objavila je Evropska komisija.

U saopštenju stoji da ova odluka stupa na snagu sutra 16. novembra, navodeći da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod istim uslovima kao i oni izdati u članicama Unije, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Komisija je izvršila tehnička ispitivanja i pokazalo se da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je moguća verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata i sadrže potrebne podatke. Takođe, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za ulazak iz EU u našu zemlju.

Ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja poverenja putnika i bezbednog putovanja unutar i van Evropske unije, rečeno je u Briselu. Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo da radimo zajedno na bezbednom otvaranju, poručio je komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Iz našeg regiona pored srbije, EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *