SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Vesti Zdravlje

U Srbiju stigao kontingent sa lekom protiv Kovida 19

U SRBIJU je stigla prva isporuka sa 11.500 kutija „molnupiravira“, novog leka protiv kovida, američke kompanije MSD sa kojom je ugovoreno 50.000 pakovanja.

Agencija za lekove i medicinska sredstva, kako je juče u ovoj instituciji potvrđeno „Novostima“, po hitnom postupku proveriće dokumentaciju. Ako sve bude u redu, ovaj antivirusni lek, u tabletama, za nekoliko dana biće dostupan obolelima sa blagom do umerenom slikom kovida, pod uslovom da su stariji od 18 godina, i da imaju prateće bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija kovida 19.

Prvo pakovanje „molnupiravira“ na instagram-nalogu „Budućnostsrbije“ juče je pokazao predsednik Aleksandar Vučić.

– Ovo što držim u ruci je novi lek. To su tablete, a jedna kutija dovoljna je za pacijenta. Imamo za 11.500 ljudi, a biće za 50.000 – rekao je Vučić. – Lek spasava živote, sprečava smrtnost u ogromnom procentu. U prvom kvartalu sledeće godine očekujemo lek američkog „Fajzera“. Ovo pokazuje našu brigu za ljude.

Novi lek kupljen je u SAD, a u Evropi su ga nabavile još samo tri zemlje – Danska, Litvanija i Slovenija.

„Molnupiravir“ je u obliku kapsula jačine 200 mg. Uzima se na 12 sati tokom pet dana, ukupno po četiri kapsule, tj. 800 mg dnevno.

– Radi se o antivirusnom leku nove generacije koji inhibira replikaciju (razmnožavanje) određenih RNK virusa, uključujući i SARS-CoV-2, koji izaziva kovid – kaže za „Novosti“ prof. dr Ivana Milošević, zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.

– „Molnupiravir“ je predviđen za lečenje bolesnika u ranoj fazi bolesti, koji ne zahtevaju primenu kiseonične terapije, a imaju rizik od razvoja teške forme kovida: stariji su od 60 godina, gojazni ili imaju dijabetes, hroničnu bolest bubrega, ozbiljne bolesti srca, hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili aktivnu malignu bolest.

Kao i kod drugih antivirusnih lekova, kako kaže prof. Milošević, efekat je najbolji ukoliko se terapija primeni što ranije, konkretno u prvih pet dana bolesti.

– Shodno tome, lek će se primenjivati u svim ustanovama gde se bolesnici javljaju u ranoj fazi bolesti, pri prvom kontaktu sa lekarom – pojašnjava prof. Milošević.

– Dosadašnja istraživanja su pokazala da blagovremena primena leka kod adekvatno selektovanih bolesnika smanjuje potrebu za bolničkim lečenjem i rizik od smrti.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *