SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

zamena prozora
Kuća Život i stil

Postupak zamene prozora: Sve što treba da znate

Prozori tokom godina bivaju izloženi različitim vremenskim uslovima koji neminovno ostavljaju traga na njihovu funkcionalnost i utiču na vek trajanja. Štite nas od hladnoće, padavina i jakih vetrova, te našem domu pružaju određenu vrstu udobnosti, ali i bezbednosti. Iako su zbog svoje namene pravljeni od izdržljivih materijala, njihova zamena je pre ili kasnije neminovan zadatak koji nas očekuje. Menjanje stolarije, uključujući i prozore predstavlja značajnu investiciju, ali i neophodnu ukoliko želimo da imamo energetski efikasne prozore i uštedimo energiju, ali i novac. 

Kako bi vam ovaj proces bio što manje stresan i prošao u najboljem redu, pridržavajte se navedenih saveta ispratite sve potrebne korake. 

Kada je vreme za zamenu prozora?

U zavisnosti od tipa prozora, odnosno materijala od kog su napravljeni, zatim njihovog održavanja, mogu potrajati u proseku od 20 do 50 godina. Postoje tipični znaci koji vam mogu ukazati na to da su vaši prozori dotrajali i da je vreme da ih zamenite novim. Ukoliko primetite da se stakla magle, da propuštaju hladan vazduh usled potrošenog dihtunga ili da vam je spoljna buka mnogo glasnija nego pre, onda je jasno da se morate pozabaviti kupovinom i postavljanjem novih prozora. Takođe, oštećenja mogu biti takva da je prozorima postalo teško rukovati, te da se svaki put pošteno namučite kada ih otvarate ili zatvarate. Nekada je samo estetika razlog renoviranja, jer vam se trenutni prozori jednostavno ne uklapaju u novi stil vašeg doma. 

Energetska efikasnost kao najvažniji faktor

Osnovna funkcija prozora jeste da nas zaštite od spoljnih uticaja kao što su hladnoća, toplota i različite vrste padavina i obezbede adekvatnu temperaturu u unutrašnjosti našeg doma. Rasipanje toplotne energije predstavlja jedan od najvećih problema dotrajale stolarije, čime utičemo na veću potrošnju energenata, a pritom imamo i veće račune za struju. Ovo predstavlja značajan udarac na naš budžet, stoga je neophodno da razmotrimo najblju opciju za zamenu prozora koji više nisu fukncionalni. Kvalitetni aluminijumski prozori čija cena je nešto jača u odnosu na druge, predstavljaju jedan od najboljih rešenja kada je reč o izboru stolarije,  jer odolevaju svim vremenski uslovima, što ih svrstava u one sa dužim vekom trajanja.

Odredite budžet

Pre bilo koje vrste ulaganja i renoviranja, neophodno je napraviti finansijski plan, odnosno opredeliti potrebnu sumu novca, te u skladu sa njom planirati dalje korake. Iznos kojim raspolažemo uticaće na odabir materijala i proizvođača, kao i izvođača radova. Činjenica je da je postupak zamene prozora velika investicija, zato je važno da pokušamo da koliko kod možemo  umanjimo konačni iznos, ali da opet ne zanemarimo kvalitet. Ukoliko posedujete kuću veće kvadrature, možda nećete  morati da menjate baš sve prozore istog trenutka, već ćete prioritet dati onima koji zaista više nisu funkcionalni, a za koju godinu možete promeniti i ostatak. Mnogi se odlučuju za kupovinu otpornih PVC prozora, upravo zbog pristupačne cene koju imaju, ali i sve modernijeg dizajna koji je zastupljen kod ovog tipa stolarije. 

Koji period godine je najbolji za zamenu prozora?

Budući da je proces zamene prozora lak i da može da se završi u relativno kratkom roku, godišnje doba kada se radovi odvijaju i nije toliko presudno. Ipak, treba imati na umu da je zimi temperatura znatno niža, da postoje padavine, povećana vlažnosta vazduha, te da nije baš praktično biti bez prozora u tim trenucima. Zato proleće i leto jesu najidealniji kada je u pitanju ova vrsta radova, ali ukoliko se odlučite za ovaj period godine, morate imati u vidu da su gužve veće i da ćete možda imati problem da rezervišete majstore koji su tada uglavnom prebukirani. Zato je važno organizovati se na vreme i unapred obezbediti izvođače radova. 

Kako se pripremiti za izvođenje radova?

Nakon što ste pronašli izvođače od poverenja i zakazali termin, obezbedili nove prozore i ugovorili cenu izvođenja radova, neophodno je da profesionalcima obezbedite sve uslove za rad. To znači da bi trebalo da uklonite sve roletne ili zavese sa prozora koji se skidaju, zatim da pomerite nameštaj kako bi majstori mogli dovoljno da se približe. Ukoliko kojim slučajem imate alarmni sistem instaliran na vratima i prozorima, moraćete da uklonite senzore kako bi radovi mogli nesmetano da se obavljaju. 

Kada primetite da vaši prozori ne vrše funkciju i da više nisu energetski efikasni, jedino isplativo i sigurno rešenje jeste njihova zamena. Ovaj proces iziskuje određenu sumu novca, ali dugoročno gledano, predstavlja pametnu investiciju kojom ćete vašem domu obezbediti potrebnu fuknkcionalnost i udobnost. Informišite se o najnovijim materijalima i aktuelnim ponudama na tržištu, i na vreme obezbedite profesionalne izvođače radova koji će za kratko vreme vašem domu pružiti novi sjaj i učiniti da svaki boravak u njemu bude prijatan, bez obzira na temperaturu. 

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *