Vranjski crvenci – pirotski sudžuk
Vranjski crvenci – pirotski sudžuk (Recept)
Vranjski crvenci – pirotski sudžuk – Sastojci:
- 200 g brašna
- 200 g gustina
- 2 l vode
- 500 g šećera
- 40 g vanilinog šećera/ 1 kašika vanilinog ekstrakta
- crveni ekstrakt od maline/boja za kolače
Za 6 do 8 osoba
Vranjski crvenci – pirotski sudžuk – Priprema:
1. Pomešati brašno i gustin, pa dodati vodu uz neprestano mešanje dok se ne razbiju grudvice. Dodati šećer i staviti da se kuva na srednjoj vatri oko 10 minuta, uz stalno mešanje žicom dok se ne zgusne kao puding.
2. kad se smesa zgusne, skloniti sa vatre, dodati vanilin šečer pa naliti polovinu u plitki sud. U drugu polovinu dodati crveni ekstrakt, promešati i preliti preko već nalivene količine. Služiti uz tahan halvu i orahe.
Izvor: Pčinjski 017 – Portal
Podeli sa prijateljima: