SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kultura Magazin

Jubilej obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski pomeren za sledeću godinu

Program obeležavanja devet i po vekova manastira Prohor Pčinjski koji je trebao da počne sredinom maja, a zatim zbog epidemiološke situacije pomeren za septembar, odložen je za sledeću godinu iz istog razloga, potvrdio je za Južne vesti Episkop vranjski Pahomije.

Novi termin obeležavanja jubileja zavisiće od toga kako se odvija situacija sa koronom, kaže Pahomije, a u programu se ništa neće menjati.

Skoro cela 2020. trebalo je da bude posvećena obeležavanju 950 godina manastira. Program je trebao da počne 14. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i da se završi 12. novembra, na dan Svetog kralja Milutina koji je obnovio manastir pre 700 godina. U međuvremenu su trebale da budu organizovane izložbe, literarni i likovni konkursi, promocije knjiga, međunarodni naučni skup, letnja škola i brojne druge aktivnosti.

Ipak, deo planiranih aktivnosti je već realizovan. Maja je osveštana crkvica Svetog Prohora, kao i presto u oltaru u kome se nalazi deo moštiju Justina Popovića, velikomučenice Marine i ispovednika igumana Vladimira.

Mesec dana kasnije, položen je kamen temeljac za izgradnju crkve Svetog Prohora Pčinjskog u selu Zlatokop kod Vranja.

Za Međunarodni naučni skup “Prepodni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu” koji je trebalo da bude održan sredinom juna radove je prijavilo više od 50 istraživača iz zemlje i inostranstva.

Južne vesti

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *