SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Region Srbija Vesti

Najvažniji mir, a novi Jasenovci, Oluje neće nam se više dogoditi



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u memorijalnom kompleksu Donja Gradina, da je Srbima važan mir, da moramo biti deo međunarodne zajednice, uprkos licemerju, ali da čuvajući sećanje na zločin sprečavamo da se ovakav zločin, kao što se dogodio na ovom prostoru u NDH, ne ponovi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u memorijalnom kompleksu Donja Gradina, da je Srbima važan mir, da moramo biti deo međunarodne zajednice, uprkos licemerju , ali da čuvajući sećanje na zločin sprečavamo da se ovakav zločin, kao što se dogodio na ovom prostoru u NDH, ne ponovi. Novi Jasenovci i Oluje neće se više dogoditi našem narodu, poručio je Vučić.

„Imamo obavezu da govorimo, jer se ovakav zločin može sutra dogoditi bilo kom drugom. Moramo da ga sprečimo na vreme upravo ukazujućina ono što se dogodilo nama, ali ne štedeći sebe, govoreći kada smo mi grešili i pravili zločine“, naglasio je Vučić u obraćanju.

I ove godine Dan sećanja na žrtve jasenovačkog genocida obeležavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije, ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mesto i nedužne žrtve koje su ovde ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način“, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac.

Ona je, u obraćanju na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina, podsetila da je pre 76 godina poslednja grupa logoraša krenula u odlučujući proboj iz jasenovačkog pakla smrti i stradanja.

Želimo u Evropsku uniju, ali ne želimo da izgubimo svoj identitet, poručio je danas u Donjoj gradini srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da nikada neće zaboraviti i oprostiti zločine počinjene na Srbima u NDH, ali da nikog ne mrzi i da želi mir i saradnju.

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja za žrtve jasenovačkog logora poručio da, kako je rekao, „naš karakter traži mir i saradnju i podrazumeva da se drugima ne svetimo i ne činimo zlo, i to i ne radimo“.

Sećanje i priča o zločinu jedini je način da se taj zločin ne ponovi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Donjoj Gradini i dodao da je upravo danas tamo – da pokaže poštovanje za žrtve, ali i da se stradanje Srba više ne ponovi.

“Teško je ne ostati nem nad ovim kostima nabijenim u plitku zemlju, ne osetiti nemoć nad zločinom nad celim jednim narodom i verom. Zločinom istrebljenja, sistemskim i konačnim, smišljenim zbog teorije tla i krvi i ubeđenja da neko ima pravo na život, a neko ne”, rekao je Vučić.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *