SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Vesti

Siniša Mali: Rast BDP-a u prvom kvartalu među najboljima u Evropi


Realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, iznosio je 1,7 odsto, i na taj način Srbija je ponovo bila među najboljima u Evropi po pitanju rasta BDP-a, izjavio je Siniša Mali.

Prema proceni Eurostata, Srbija je ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu BDP-a, a izrazio je i uverenje da će tako ostati i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će biti objavljeno u junu, dodao je on.

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u aprilu ove godine veća za 33,9% u poređenju sa aprilom 2020. godine, a u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8%. Za period januar – april 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 %, objasnio je Mali.

„Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije“, dodao je Siniša Mali.

Rastom BDP-a stvara se mogućnost za povećanje plata i penzija, a time se ukupno poboljšava kvaliteta života građana Srbije. 

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *