SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Zanimljivosti

Nastavljaju se arheološka iskopavanja na lokalitetu nadomak Aleksandrovca

Sa idicijama da se na Vitkovačkom polju nadomak Aleksandrovca nalazi praistorijsko domaćinstvo, krenulo se sa arheološkim iskopavanjima ove jeseni.

Podsetimo, da je u leto 2019. godine na ovom prostoru otkrivena najveća do sada statueta vinčanske kulture Vita, visoka 54 centimetra i stara oko sedam hiljada godina. Piše i prenosi RTS.

Međutim, nova otkrića upućuju na to da se ipak radi o kompleksu neolitskih peći.

„Vide se ostaci poda sa jakom susptrukcijom od keramičkog materijala tako da nam je zadatak da je rekonstruišemo u prvobitnom izgledu. Znači čisteći taj deo oko peći, da uhvatimo njenu prvobitnu poziciju i da definišemo njenu prvobitnu namenu“, rekao je Aca Đorđević, arheolog iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Pronađen je veoma značajan arheološki materijal.

„Interesantni nalazi nikad ne manjkaju, tako da smo pronašli još petnaestak fragmenata drugih velikih figurina čiji su ostali delovi ko zna gde, ali i nekoliko interesantnih. Jedna od tih malih figurina, nažalost bez glave i ako je mala i visoka svega šest centimetara, jako nam je interesantna. To je tip figurine koji do sada nismo poznavali koja je bojena i crvenom i zelenom bojom“, kaže dr Adam Crnobrnja, arheolog i vođa projekta, iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Doroti, kako su radno nazvali figurinu zbog crvenih čizmica prema prvoj proceni je iz 4800. godine pre Hrista.

Dosadašnja otkrića pokazuju veliku važnost Vitkovačkog polja u arheološkom smislu i kroz iskopavanja i istraživanja u budućem periodu će samo to i potvrditi i pomoći da se dođe do konkretne celine i zaokružene priče o vinčanskoj kulturi uopšte.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *