SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Dogadjaji Kultura Magazin Video

Otvoren 50. FEST


Reditelju Emiru Kusturici i glumcu Mikiju Manojloviću svečanom dodelom nagrada „Beogradski pobednik“ zvanično je u Beogradu počeo 50. Međunarodni filmski festival – FEST.

Ovaj jubilarni događaj koji se održava u Kombak dvorani obeležiće 88 brižljivo odabranih ostvarenja koji će se prikazivati u narednim danima.

Miki Mnaojlović, je govorio o svom umetničkom sazrevanju kroz ostvarenja i uloge koje su obeležile njegovu glumačku karijeru, uz osvrt i pomen osnivača ove, danas, svojevrsne umetničke blagodeti.

Da nije svetskih uzora Crnog talasa i naših uzora crnog talasa, da nije bilo Žike Pavlovića, Makavejeva, da nije bilo reditelja Aleksandra Petrovića, da nije bilo naslednika Crnog talasa, takozvane Praške škole, ne bi ni mene večeras bilo ovde. Sa takozvanom Češkom školom, grupom ljudi koja nije bila vezana samo za film, već i za sve vrste umetnosti sam radio i sa njima sam stasavao” – rekao je Manojlović primivši nagradu i naglasio da je najveći među njima Emir Kustirica, dobitnik još jednog specijalnog Beogradskog pobednika.

Kao zahvalnicu na priznanju, Emir Kusturica uručio je Jugoslavu Panteliću, umetničkom direktoru FEST-a digitalnu kopiju svih svojih filmova koje poklanja Jugoslovenskoj kinoteci.

Kad mislim na film i na umetnost to je jedini način da se zaustavi vreme, jedino veliki dometi u umetnosti su oni koji čoveka lansiraju u visine i tu štoperica prestaje da radi. Moj odnos sa Mikijem je često podazumevao zaustavljanje te štoperice, jer što bi rekao pisac Peter Handke, „ushićenje je najveća ljudska moć“ rekao je reditelj Emir Kusturica primajući Beogradaskog pobednika od Mikija Manojlovića i dodao: „Prošli vek je  bio vek filma, živeli smo u znaku FEST-a, i to je bila neka vrsta svetih dana u kojima smo gledajući filmove, onog trenutka kad se ugasi svetlo kroz to ushićenje zaustavljali vreme“, rekao je Kusturica zahvaljujući se na priznanju.

Ceremonija otvanja jubilarnog festivala počela je najpoznatijim numerama iz čuvenog filma „Flešdens“, koji je daleke 1984. godine bio jedan od hitova FEST-a, a koji je od prošle godine mujzikl na daskama Pozorišta na Terazijama. Himnu Srbije i himnu Beograda otpevao je dečiji hor “Čarolija”, a program je vodila glumica Jelena Gavrilović.

Predsednik žirija Glavnog programa FEST-a Miloš Biković pozdravio je publiku u ime svih članova žirija festivala rekavši da za njega FEST ima poseban značaj:

Moj odnos prema Festu se nije promenio, ja sam i danas došao ovde nešto da naučim“. Želim da užvamo u filmu koji jedino u ovom nevremenu može da nam pomogne da sačuvamo razum i ne izgubimo srce“, između ostalog rekako je mladi glumac.

U Glavnom takmičarskom programu žiri kojim predsedava Miloš Biković, dodeliće „Beogradskog pobednika“ u sedam kategorija, a u konkurenciji je 20 ostvarenja.

Festival je otvoren domaćom premijerom filma „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića čija se ekipa poklonila FEST-ovoj publici posle projek

„Ispovest varalice Feliksa Krula“, „Suncokret“, „Čekajući Handkea“, „Gejm“, „Heroji“- samo su neki od naslova koji se mogu pogledati do 6. marta kada se ovaj događaj završava.

Izvor: Fest.rs, RTS

Foto: Fest.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *