SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

poslovi
Posao Život i stil

Najbolji poslovi za svaki tip ličnosti

Svako od nas po prirodi stvari poseduje jedinstvenu kombinaciju osobina i interesovanja, koje kao celina oslikavaju svaku pojedinačnu ličnost. Činjenica da je svaki pojedinac jedinstven u svojim htenjima i ciljevima, interesovanjima i veštinama, dovodi do zaključka da za svakoga od nas postoji specifično mesto pod suncem, kako u društvenom kontekstu, tako i u profesionalnom pogledu. U vezi sa time, jasno je da postoje određene vrste poslova koje su naročito prikladne za određene tipove ličnosti, dakle zanimanja i karijerni putevi na kojima će se pojedinci naročito dobro snaći u skladu sa svojim jedinstvenim odlikama i prilagođenosti istih postojećoj situaciji na tržištu rada. U redovima koji slede istražićemo koji su to najprikladniji poslovi za svaki tip ličnosti, sve sa ciljem da vam pomognemo da pronađete zanimanje koje je u skladu sa vašim karakteristikama.

Istraživački tip ličnosti: Interesovanje za logičke zadatke i teorijska rešenja

Ukoliko ste radoznala i analitična osoba, koja po svojoj prirodi voli da istražuje svet oko sebe, najbolje ćete se snaći u ulozi naučnika – istraživača, forenzičara, matematičara ili arheologa. Osobe koje se uklapaju u istraživački tip ličnosti su neretko introverti i skloni su donošenju racionalnih, promišljenih odluka, te poslovi u oblasti medicine mogu biti idealni za njih. Ove vrste poslova će pružiti mogućnost zadovoljenja želje za otkrivanjem novih znanja, pronalaženjem rešenja i proučavanjem nepoznatog. Istraživači će, usko se specijalizujući, biti naročito uspešni i imati potencijal da dosegnu značajne visine u pogledu karijere ukoliko razviju strast za konkretnu oblast i posvete se dubokoj analizi iste.

Umetnički tip ličnosti: Široka paleta poslova za kreativce

Za one koji poseduju izraženu kreativnost, razvijenu maštu i izražajne sposobnosti, poslovi u domenu umetnosti će sasvim prirodno biti najbolji izbor. Kreativci će biti uspešni slikari, dizajneri enterijera, muzičari ili glumci. Ukoliko ste i sami ovaj tip ličnosti, ove vrste poslova će vam pružiti mogućnost da se izražavate na najrazličitije načine i da inspirišete druge svojim talentom i originalnim idejama. Kao osoba čiji se tip ličnosti uklapa u okvire umetničkog tipa, vi nećete biti ljubitelj ograničenja, težićete ka zanimanjima koja vam pružaju slobodu, a radni dani koje odlikuju rutine ne bi trebalo da budu vaša svakodnevica. Neukalupljeni i jednom rečju zanimljivi, vi ćete isto tražiti od vašeg posla, te se fokusirajte na kreativna zanimanja koja će vam dopustiti da ispunite sve svoje potencijale.

Preduzetnički tip ličnosti: Za dominantne i odvažne je nebo granica

Osobe koje imaju preduzetnički duh i spremni su da preuzmu rizike mogu pronaći svoje mesto u ulozi preduzetnika, vlasnika malog biznisa ili menadžera. Ovi poslovi zahtevaju samoinicijativu, liderstvo i sposobnost za snalaženje u dinamičnom poslovnom okruženju. Preduzetnički tipovi ličnosti uživaju u izazovima i stvaranju novih prilika, veoma su ambiciozni i streme ka određenom statusu, koji neretko veoma uspešno postižu. Iako dominantne, osobe koje poseduju karakteristike preduzetničkog tipa, sjajno se snalaze u timskom radu, te će i oni koji ne stupe na tržište kao vlasnici biznisa, ubrzo isplivati na površinu kao lideri u postojećem kolektivu.

Društveni tip ličnosti: Uspešni u radu sa ljudima

Za osobe koje su ekstrovertne, empatične i vole da rade s ljudima, poslovi kao što su psiholog, nastavnik, savetnik ili pozicije u oblasti medicine kao što je posao medicinske sestre, mogu biti idealni. Ovi poslovi zahtevaju komunikacijske veštine, sposobnost da se uspostavi adekvatna veza sa okolinom, želju da se pomogne drugima i rad u timu. Društveni tipovi ličnosti uživaju u interakciji sa ljudima, te će i rad u domenu ugostiteljstva biti sjajan izbor za njih. Veliki gradovi su sjajno okruženje za društvene tipove, tako da će osobi koju odlikuju ove karakteristike biti veoma interesantan posao konobara u Beogradu, a osobenosti koje se preklapaju sa preduzetničkim tipom će ih učiniti i veoma dobrim vlasnicima poslovanja poput ugostiteljskih objekata.

Konvencionalni tip ličnosti: Red, rad i disciplina

Ukoliko preferirate strukturu, red i rad u okvirima jasno postavljenih pravila, poslovi kao što su računovođa, bankar, administrator ili advokat mogu biti odgovarajući izbor za vas. Ove vrste poslova zahtevaju tačnost, sistematičnost i sposobnost upravljanja podacima i dokumentima. Visoke organizacione sposobnosti čine konvencionalni tip ličnosti idealnim i za vojne pozicije ili uopšte pozicije u kompleksnim strukturama poput vojske. Date odlike su sjajna osnova za značajne karijerne uspehe u velikim organizacijama, te konvencionalne tipove koji prigrle date karakteristike svoje ličnosti čeka sjajna poslovna budućnost.

Kada je u pitanju izbor posla, važno je da pronađete zanimanje koje odgovara vašim interesovanjima i veštinama. Bitno je da istražite svoje strasti i ciljeve kako biste pronašli posao u kojem ćete uživati i naposletku postići željeni karijerni uspeh. Pronalaženje posla koji se uklapa s vašom ličnošću može vam pomoći da ostvarite profesionalno ispunjenje i zadovoljstvo na radnom mestu, koje je veoma važno, naročito iz razloga što prosečna radno aktivna osoba savremenog doba provodi značajan deo svojih radnih dana baveći se strukom za koju se odlučila. Stoga, pre no što se zaista odlučite za svoj karijerni put, pozabavite se dubokom analizom svoje ličnosti i identifikujte svoja ključna interesovanja, te ćete se naposletku obreti na radnom mestu koje će doprinositi dobrom kvalitetu vašeg svakodnevnog života i sigurnoj budućnosti.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *