Recept za slasnu fokaču sa čeri paradajzom. Ukus mediterana
Ukoliko volite ukuse Mediterana na letnjoj trpezi, verujemo da će vam se dopasti recept koji je pred vama. Reč je o jednostavnim sastojcima i postupku pripreme, koji mogu obogatiti ukus hleba koji je u većini slučajeva svakodnevni deo jelovnika. Za kratko vreme od običnog, dobijamo aromatično testo iz pećnice sa sočnim čeri paradajzom. Kako su ovih dana odlasci u restoran na ručak znatno ređa pojava, nadamo se da ćete probati sami da napravite podjednako ukusan dodatak glavnom obroku i počastiti se u kućnim uslovima.
Potrebno je:
- 20 g svežeg kvasca
- 280 – 300 ml tople vode
- 450 g oštrog brašna, plus još malo za posipanje
- nekoliko listove sveže majčine dušice
- malo naseckanog svežeg ruzmarina
- 4 kašike maslinovog ulja, plus malo za podmazivanje pleha
- 12 – 15 komada prepolovljenog čeri paradajza
- morska so
Priprema:
1. Stavite kvasac u posudu sa 100 ml mlake vode. Izmrvite ga viljuškom, i ostavite da se dobro rastvori i počne da penuša, za šta je potrebno okvirno 10 minuta.
2. U većoj činiji pomešajte brašno, 1 ½ kašičicu morske soli sa začinskim biljem. Zatim napravite udubljenje u sredini i prespite kvasac, dodajte maslinovo ulje i dovoljno mlake vode kako biste dobili meko, i ne previše lepljivo testo.
3. Pospite radnu površinu brašnom i oblikujte testo dok ne postane glatko i elastično. Prebacite testo u pouljenu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i odložite na sat vremena da se udvostruči.
4. Pouljite pleh veličine 23 cm x 30 cm, pa lagano prebacite u njega testo, koje ćete poravnati sve do ivica. Nakon što ste to učinili, prekrijte nauljenom folijom i odložite da odstoji 30 minuta.
5. Zagrejte rernu na 200℃, a u međuvremenu prstima napravite udubljenja u koja ćete ubaciti čeri paradajz, pospite malo maslinovog ulja i morske soli odozgo i pecite 30 minuta dok fokača ne poprimi zlatožutu boju. Poslužite je toplu, i uživajte u obroku…