SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona Vesti

Kon: Tiho zadovoljstvo trenutnom situacijom ali daleko od povoljnog

Postoji tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji ali je daleko od toga da je zemlja u povoljnoj situaciji jer brojevi još pokazuju da nigde nemamo nulu, rekao je epidemiolog Predrag Kon.



On je istakao da je dovoljno jedno slavlje ili bilo kakvo okupljanje na kojem dođe do ozbiljnijeg prenosa virusa da dođe do neočekivanog skoka broja zaraženih.

„Sada smo oprezniji sa prognozama iz jednostavnog razloga – očekivali smo tokom leta značajan pad prenošenja i obolevanja, a dogodilo se upravo obrnuto i to je dosta uzdrmalo ne samo nas, nego i čitav svet“ , naglasio je.

Kako dalje navodi, pritisak koji lekari trpe je istorijski i da je najviše što stanovništvo može da učini da poštuje mere koje daju rezultate.

„Sada uzimamo u obzir sve najgore varijante. Jednom smo se opekli, iako je bilo upozorenja Svetske zdravstvene organizacije, ali je duboko u nama lekarima da se respiratorne bolesti ne šire preko leta“, pojašnjava epidemiolog.

Kako je istakao, stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije bi trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

“Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema”.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *