SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Svet Vesti

Bejrut: Od donatora 253 miliona evra pomoći

Na protekloj donatorskoj konferenciji na kojoj je Liban bio aktuelna tema nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Bejrutu, međunarodni donatori obećali su Libanu čak 253 miliona evra pomoći.


Francuska i Evropska komisija doniraće po 30 miliona evra a pomoć će najpre biti ukazana u pogledu nabavke lekova ali i za bolnice, škole, kuće i naravno hranu.

Španska vlada u Liban će poslati pre svega lekove, sanitetski materijal ali i hitnu pomoć dok su iz vlade Kipra poručili da su spremni da aerodrom i morski prostor Kipra stave na raspolaganje međunarodnoj zajednici kako bi se brže i lakše mogla preneti pomoć do Bejruta.

SAD će donirati novac Svetskom programu za hranu za hitne obroke za oko 300.000 ljudi koji su pogođeni eksplozijom u bejrutskoj luci, pored kompleta za hitnu medicinsku pomoć, saopštili su američki zvaničnici.

Od Nemačke je Libanu obećano 10 miliona evra pomoći dok će Velika Britanija donirati 22 miliona evra ali i medicinske stručnjake i brod za istraživanje Kraljevske mornarice u Bejrutu.

Foto: Beta/AP/Hussein Malla

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *