SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Tehnologija Zanimljivosti

Ogroman skok vrednosti bitkoina? Najveće kriptovalute na svetuPrvi put pokrenut 2009. godine kao digitalna valuta, bitkoin se jedno vreme koristio kao digitalni novac na margini ekonomije.

Bitkoin nastavlja vrtoglavo da raste. NJegova cena je u vreme pisanja ovog teksta iznosila oko 40.000 američkih dolara – što je rast od oko 77 procenata za poslednjih mesec dana i 305 procenata tokom prošle godine.

Od tada je postao mejnstrim. Danas se koristi isključivo kao neka vrsta „digitalnog zlata“. Kao odgovor na rizik od ekonomskog kolapsa zbog kovida, vlade širom sveta preplavile su globalno tržište novcem koji su stvorile centralne banke, kako bi povećale potrošnju i pomogle u spasavanju ekonomije.

Šta je bitkoin?

Bitkoin, najveća kriptovaluta na svetu prema tržišnoj kapitalizaciji, trenutno ima cirkulišuću ponudu od 18.590.300 bitkoina i maksimalnu ponudu od 21.000.000.Ovo ograničenje je čvrsto kodirano u bitkoin protokolu i ne može se promeniti. Stvara veštačku krizu, koja osigurava da digitalni novac vremenom povećava vrednost.

Dok državne valute poput australijskog dolara mogu da povećaju svoju ponudu po volji centralnih banaka, bitkoin ima fiksnu ponudu koja ne može biti naduvana političkim odlukama.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *