SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija

Srbija će od 10. jula imati slobodnu trgovinsku razmenu sa zemljama Evroazijske ekonomske unije

Od 10. jula stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgiske republike. Najavila je Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

 „Ovim sporazumom biće omogućen pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi za oko 99% roba iz Carinske tarife bez naplate carine, a na privrednicima je da te pogodnosti iskoriste. Naročito je bitna činjenica da on znači proširenje liste roba koje se izvoze bez naplate uvoznih dažbina, kao i da su priključene još dve države- Kirgiska Republika i Jermenija, njegova primena značajno će podići izvoz srpske robe na tržište EAEU, i na taj način doprineti daljem jačanju izvoznih potencijala Srbije kao i ukupnom ekonomskom razvoju, istakla je ministarka Matić.

Privrednici i izvoznici koji posluju sa zemljama EAEU, već imaju benefite, ali ovaj Sporazum omogućava još veći podsticaj za dolazak stranih investitora, posebno onih izvozno orijentisanih iz proizvodnih delatnosti“, zaključila je ministarka Matić.

Foto: sr.wikipedia.org

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *