SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Vesti

Mihajlović: Potreban regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa


Juče je normalizovano snabdevanje gasom iz Bugarske, izjavila je danas potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarstva rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Neophodno je proširenje skladišta gasa i planiranje strateških rezervi, kao i regionalni krizni plan, rekla je Mihajlović gostujući na TV Prva.

Imamo dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu, a pritom se cene za građane neće menjati do kraja zimske sezone, naglasila je ona. Ono što mora da se uradi u narednih godinu dana jeste proširenje skladišta u Banatskom dvoru da bismo imali strateške rezerve gasa i kako ne bismo morali da uvozimo gas kada dođe do nepredviđenih situacija, poručila je ministarka.

„Srbijagas“ je radio sve što je mogao, interventno nabavljao dovoljne količine gasa, ali je svakako neophodno da proširimo naše skladište sa 450 miliona kubnih metara na 800 miliona, kako bismo smanjili mogućnost da budemo ranjivi i da ne moramo da uvozimo gas u kriznim situacijama, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala na to da se stabilizacija tržišta očekuje u martu ili aprilu naredne godine, ali da će cene gasa svakako biti više nego što su bile prošle i 2019. godine, piše na sajtu Vlade Republike Srbije.

Mnogo faktora utiče na cenu energenata, svet izlazi iz pandemije i potražnja je velika a pritom većina skladišta su bila prazna.

Srbija ima dugoročni ugovor sa „Gaspomom“. Aktuelni ističe sledeće godine a u toku su pregovori oko novog ugovora. Posle sastanka predsednika Vučića i predsednika Putina, očekujemo lepe vesti, zaključila je ministarka.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *