SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Region Srbija Vesti

Do kraja godine otvaranje klastera tri i četiri

Ministraka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izrazila je na današnjoj sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, zadovoljstvo i očekivanje da će na osnovu postignutih dobrih rezultata u reformi koje je Srbija sprovela do kraja godine biti otvoreni klasteri tri i četiri.

Na sednici Vlade Srbije, kako je napomenula, nedavno je usvojena i pregovaračka pozicija za Poglavlje 28, ali je dogovor da se sada neće zatrpavati Evropska komisija sa novim pregovaračkim pozicijama dok zemlje članice ne daju sve potrebne saglasnosti za otvaranje dva klastera.

Joksimović je najavila da će se Izveštaj Evropske komisije, koji je pisan u skladu sa kriterijumima nove metodologije, uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ona je, podsetivši na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, ukazala na to da je u toku finalizacija procesa u vezi sa ustavnim amandmanima.

Da smo bili u prilici da organizujemo referendum, sigurna sam da bi ocena bila dobar napredak, a ovako je ostala ocena ograničen napredak, navela je ministarka i dodala da se sada očekuje mišljenje Venecijanske komisije i za Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji je danas usvojen u Vladi Republike Srbije.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *