SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Region Srbija Vesti

Izuzetna saradnja naše zemlje sa Nemačkom na ekonomskom polju


Ministarka spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analena Berbok danas je posetila Beograd i tom prilikom sastala se sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracija u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović.

Na sastanku je bilo reči o izuzetnoj saradnji Savezne Republike Nemačke, naročito iz obasti ekonomije u pogledu spoljnotrgovinske razmene većom od 6,5 milijardi evra iz 2021. god., ali i investicija u našu zemlju koje se ogledaju u zapošljavanju više od 75 hiljada ljudi u nemačkim kompanijama.

Premijerka je naglasila značaj podrške Savezne Republike Nemačke na našem evropskom putu, s obzirom da je to glavni spoljnopolitički cilj Srbije.

Jedna od tema sastanka bilo je i stanje u regionu Zapadnog Balkana i obe strane su se saglasile da su očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona. Berbok je naglasila da je u nemačkoj Vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku.

Brnabić je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Berbok je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i, sa tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.

Foto: sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *