SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Region Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Ovo je istorija! Živela Srbija!


Danas je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, puštena u saobraćaj pruga Beograd–Novi Sad, koja je u okviru međunarodne brze pruge Beograd–Budimpešta.

U prvom brzom vozu na toj relaciji nazvanim „Soko“ bili su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Vožnji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, predstavnici državnih institucija i izvođača radova – kineskih kompanija „China Railway International Company“ i „China Communications Construction Company“, kao i predstavnici ruske železnice „RŽD Internešnel“ i domaćih firmi, naznačeno je na sajtu Vlade Srbije.

Vučić je tom prilikom istakao da će ova pruga biti simbol prijateljstva i saradnje Srbije i Mađarske, navodeći da je ovo nova era za nas, budući da je put do Novog Sada trajao 33 minuta.

On je ocenio da će ovaj projekat dodatno zbližiti Srbe i Mađare, s obzirom na to da će, kada bude gotova cela pruga do Mađarske, moći iz Beograda da se stigne do Budimpešte za samo dva sata i 40 minuta.

Takođe, pruga će biti veza između južne i centralne Evrope, rekao je predsednik i ujedno iskazao zahvalnost Orbanu, koji je poručio da danas povezujemo dve zemlje, dve prestonice i na taj način olakšavamo život i Srbima i Mađarima.

Ne mogu vam opisati koliko sam ponosan na to što smo, posle 60 godina, obnovili ovu stanicu, kojom ćete neverovatnom brzinom moći da stignete do Beograda. Deo naših snova je počeo da se ostvaruje. Putovanja nam omogućavaju da obogaćujemo naše živote. Zahvalan sam građanima Srbije na hrabrosti da se uputimo put budućnosti!Za ovo se živi! Sada kada je voz krenuo, počela je i nova era. Dodatno smo zbližili Srbiju i Mađarsku, a ovo će biti velika stvar za naše građane! Živelo srpsko-mađarsko prijateljstvo!, poručio je Vučić na svom fb profilu.

Premijer Mađarske je ocenio da saradnja dveju zemalja i prijateljstvo Srba i Mađara nikada nije bilo bliže, kao i da je brza pruga od Beograda do Novog Sada, a za nekoliko godina i do Budimpešte, dokaz zajedničkih napora u povezivanju dveju država.

On je poručio da će se, uprkos svim izazovima, sačuvati srpsko-mađarsko prijateljstvo, kao i mir, u kojem će se ostvarivati zajednički planovi.

On je, ukazavši na to da su radovi u Srbiji brzo napredovali, dao obećanje da će do 2025. godine linija Beograd–Budimpešta biti u funkciji.

Brnabić je istakla da je ponosna na ovaj projekat, koji će mnogo uticati na kvalitet života građana, i kao primer navela da će studenti iz Beograda sada mnogo lakše putovati na fakultet u Novom Sadu.

Ovo je nova, drugačija Srbija, podvukla je premijerka i najavila da će se u budućnosti brzim vozom ići i do Niša i Preševa.

Pruga od Beograda do Novog Sada dužine 74,9 kilometara, koju su gradile kineske i ruske kompanije zajedno sa domaćim podizvođačima, deonica je buduće brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Vrednost radova na delu pruge od Beograda do Novog Sada iznosila je 935 miliona dolara.

Brzi voz „Soko“ počeće u nedelju redovno da saobraća za putnike od Beograda do Novog Sada, a vozna karta u jednom pravcu koštaće u promotivnom periodu 300 dinara, dok će prevoz dece do sedam godina biti besplatan.

Brnabić je najavila i izgradnju obilaznice oko Novog Sada.

U Novom Sadu potpisan je Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na obilaznici oko Novog Sada. To su projekti koji menjaju Srbiju i infrastrukturnu kičmu naše zemlje, poručila je predsednica Vlade na svom Instagram profilu.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *