SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Dogadjaji Srbija Svet Vesti

Otvoren 43. Međunarodni sajam turizma

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić svečano je danas otvorila 43. Međunarodni sajam turizma i tom prilikom poručila da će poseta velikog broja ministara iz drugih zemalja doprineti jačanju turističke razmene između naših država, ali i učvršćivanju postojeće poslovne saradnje.

Matić je ukazala na to da Sajam u Beogradu ima dugu tradiciju i da je jedan od ključnih pokretača privrede Srbije u celini, ali je istovremeno i jedna od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u regionu.

Ova manifestacija, kako je navela, nakon prošlogodišnje pauze sada pruža priliku izlagačima, ali i posetiocima da se svi setimo zlatnih vremena putovanja i da jačamo nadu povratka normalnom životu, uprkos svemu.

Posebno smo ponosni na novi turistički brend Srbije. Srbija je predstavljena kao moderna, otvorena, uzbudljiva i kreativna destinacija. Upravo onako kako nas je videlo milion posetilaca iz celog sveta koji su obišli naš paviljon na Svetskoj izložbi u Dubaiju, istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, postavili smo novi standard međunarodnog predstavljanja Srbije u svetu, a rezultat je više od 40 potpisanih predugovora i ugovora i 20 naših kompanija koje se pripremaju da počnu poslovanje u regionu Bliskog Istoka.

Matić je dodala da su već počele pripreme za nastup na EXPO 2025 u Osaki, kao i da su Beograd i Srbija spremni da budu domaćini Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, za poziciju za koju je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić podnela pismo kandidature u januaru ove godine.

Ministarka je podsetila na to da je za turizam pandemija donela neočekivane poremećaje u svetu, ali da je zahvaljujući merama podrške Vlade, turistički sektor Srbije bio spreman na prilagođavanja i brze promene, navodeći da je u 2021. godini preko resornog ministarstva opredeljeno više od pet milijardi dinara za podršku sektoru.

Na svečanom otvaranju govorili su i gradonačelnik grada Beograda Zoran Radojičić i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kao i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović, ministar turizma Bugarske Hristo Prodanov, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar turizma Maldiva Abdula Mausom.

Međunarodni sajam turizma održava se na Beogradskom sajmu od 24. do 27. Marta, pod sloganom „Između planina i mora“. Pored Sajma turizma, tradicionalno će biti održane još dve manifestacije: 17. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske usluge HORECA-OPREMA (24 – 27. mart) i 12. Međunarodni sajam vina BEOWINE (25–26. mart).

Na sajmu se predstavljaju Grčka, Turska, Crna Gora, Tunis, Egipat, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Maldivi, dok pojedinačno nastupaju izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Ove godine se, po prvi put predstavljaju i Malezija i Demokratska Republika Sao Tome i Principe.

Foto: mtt.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *