SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

kancelarija
Posao Život i stil

Saveti za uređenje poslovnog prostora

kancelarija

Radni prostor, odnosno način na koji je organizovan i uređen, u velikoj meri utiče na opšte raspoloženje u okviru kolektiva, međuljudske odnose, brzinu i kvalitet radnog performansa. Moderna poslovanja koja su pristupila analizi faktora koji utiču na njihovu uspešnost imala su priliku da prepoznaju uređenje prostorija za rad kao jedan od činilaca koji doprinose dobrim rezultatima. Dekorisanje poslovnog prostora se, međutim, značajno razlikuje od uređenja prostora za život, te je potrebno govoriti o određenim principima pristupa ovom tipu enterijera, ne bi li naš trud dao rezultate kojima se nadamo.

Funkcionalnost i minimalizam

Prostorije svake kompanije bi pre svega trebalo da budu organizovane i uređene sa funkcionalnošću na umu kao osnovnim kriterijumom. To znači da bi svi elementi poslovnog prostora trebalo da budu svrsishodni i da se međusobno uklapaju, odnosno da budu podređeni neometanim tokovima radnih procesa za koje su prostorije namenjene. Ovo se istovremeno dotiče i pitanja dekoracije, koja bi trebalo da bude vođena načenilma minimalističkog pristupa. To ne znači da bi trebalo zanemariti estetski faktor, već da na elementima koji imaju samo dekorativnu estetsku funkciju ne bi trebalo da bude fokus i da oni ne bi trebalo da budu na putu zaposlenima i uopšte koracima rada.

Opremljenost i udobnost

Usko u vezi sa prethodno rečenim jeste pitanje opremanja kancelarija i svih prostorija kompanije. Pored toga što bi opremanje nameštajem i organizovanje prostorija trebalo da ima funkcionalnost kao prioritet, vrlo je važno imati na umu i udobnost kao važan faktor. Udobnost je zapravo nešto na šta vaši zaposleni imaju pravo, jer ona podrazumeva mogućnost pravilnog držanja tela tokom rada i neometanog manipulisanja sredstvima za rad. Iz ovog razloga je važno da obezbedite zaposlenima udobne kancelarijske stolice, široke i usklađene radne površine koje podržavaju upotrebu sredstava za rad, adekvatan i lako dostupan prostor za skladištenje potrošnih materijala i sve ostale za vaše poslovanje specifične elemente.

Svetlost i zelenilo

Osvetljenje i zelenilo su elementi poslovnog prostora koji istovremeno spadaju u domene praktičnog i estetskog. Saksijske biljke su više no poželjne među zidovima prostorija za rad, jer one istovremeno doprinose boljem izgledu enterijera i predstavljaju dodatni izvor kiseonika, te samim time bivaju dobar doprinos koncentraciji i uopšte mentalnim procesima zaposlenih. Zelenilo u kancelariji takođe doprinosi osećaju smirenosti, zbog uticaja same boje na psihu. Osvetljenje je, sa druge strane, među osnovnim uslovima za rad, dok može biti i doprinos estetici prostora. Ne bi li na najbolji način podržavalo radne porcese, osvetljenje bi trebalo da bude prirodno, ali ukoliko ne postoje uslovi za ovo, veštačka svetlost bi trebalo da imitira prirodnu, dolazeći odozgo. Estetika u ovom slučaju može da se postigne izborom dizajna izvora svetlosti i ovo je odličan način da se isprate načela minimalističkog pristupa uređenju i istovremeno efektno doprinese određenom stilu.

Boje i zidni dekor

Prema teoriji koja zagovara uticaj boja na psihu, odabir boja u okviru prostora može imati određeni efekat na one koji u njemu borave. U slučaju uređenja kancelarije, nije zgoreg odabrati boju zidova spram atmosfere koju želimo da negujemo. Mnoge kompanije se odlučuju za plavu boju jer ona sjajno komunicira sa klijentima i saradnicima noseći poruku o pouzdanosti i sigurnosti, kao i izvestan umirujući efekat. Pored toga što, kao i plava boja, zelena ima umirujući efekat, ona podstiče kreativnost, a narandžasta asocira na kvalitet i održava budnost. Pored zastupljenosti određenih boja, zidni dekor bi trebalo da bude diskretan u smislu da ne ometa i pomera fokus zaposlenih. Ovo mogu biti određene motivacione poruke u obliku postera ili printa na zidovima i generalno tematski tip dekora.

Uređenje prostorija za rad se vodi drugačijim kriterijumima u poređenju sa životnim prostorom, pre svega iz razloga što je u ovom slučaju zadatak odabir i manipulisanje elementima prostora sa postizanjem što veće produktivnosti kao jedinstvenim ciljem. Ovo je razlog iz kojeg uređenje poslovnog prostora ne može biti isključivo fokusirano na dekorativne elemente i izgled, već se određeni stil postiže valjanim uklapanjem funkcionalnih komada, dok je ukrašavanje prostora prisutno zbog ukupne lepe atmosfere i benefita koje ona donosi. Ukoliko je pred vama poduhvat uređenja poslovnog prostora, imajte na umu osnovne kriterijume za obrazovanje funkcionalnog prostora i njegove praktične elemente nadogradite određenim stilskim momentima, čime ćete doprineti produktivnosti zaposlenih i imidžu kompanije.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *