SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

brak
Život

Tajne srećnog braka: Kako održati kvalitetnu i stabilnu ljubavnu vezu

Sreća u ljubavnoj vezi nije zagarantovana samim postojanjem osećanja ljubavi između partnera. Partnerski odnos je po svojoj prirodi utoliko kompleksniji jer podrazumeva ljubav, koja je osećanje koje pokreće svet. U braku je ljubav obavijena slojevima propratnih osećanja i životnih prilika, te je veoma česta pojava da je partneri nakon nekog vremena previde, a ako ovo postane svakodnevica brak se više ne može smatrati srećnim. Ne bismo li sprečili ovakav sled događaja u braku i doprineli skladu i stabilnosti ljubavne veze, trebalo bi da imamo na umu nekoliko ključnih koraka koji vode ka sreći u ovom smislu.

Verbalizujte svoja osećanja

Komunikacija je ključ uspeha svake veze, bilo da govorimo o prijateljskim, porodičnim, poslovnim ili ljubavnim odnosima. U ljubavnoj vezi je komunikacija možda najbitnija iz razloga što su osećanja po pravilu kompleksna i podložna različitim faktorima koji sačinjavaju zajednički život bračnog para. Nemojte očekivati od vašeg bračnog druga da čita vaše misli, jer se vaša osećanja i raspoloženja ne podrazumevaju i vaše reakcije mogu biti pogrešno protumačene. Isto koliko je važno da verbalizujete svoja osećanja, važno je i da ohrabrite partnera da podeli svoje emocije i stavove sa vama. Ukoliko budete otvoreno govorili o vašim unutarnjim dešavanjima, neće biti prostora za konstruisanje i pretpostavljanje i moći ćete efikasno da rešite svaki problem koji je vezan za vaš međusobni odnos.

Oslobodite seks okova tabua

Seks je veoma važan deo intime bračnog para i frustracije na ovom polju vašoj vezi mogu doneti više štete no što možete pretpostaviti. Ukoliko seksualna aktivnost osetno jenjava i konstatujete nedostatak strasti, počnite da radite na svom seksualnom životu da ne bi došlo do propratnih negativnih emocija poput ljubomore i pada samopouzdanja. Seks morate izmestiti iz okvira tabua ne biste li počeli da eksperimentišete i istražujete sa partnerom nove načine na koje se možete ostvariti u ovom smislu. Danas seks sam po sebi više nije tema o kojoj se govori suzdržano i svaki dobro opremljen sex shop u Srbiji vam može ponuditi bezbroj ideja za oplemenjivanje seksualnog života sa partnerom. Nemojte izbegavati otvaranje ove teme sa partnerom, a možete ga i iznenaditi i na taj način otvoriti poglavlje seksualnih poigravanja u vašoj vezi.

Ostanite svoji

Iako je važno govoriti o zajedništvu kao osnovi i poenti braka, jednako je važno da i jedan i drugi partner ostanu pre svega svoji. Ne biste li bili srećni u svom odnosu sa partnerom, pre svega bi trebalo da budete srećni u odnosu prema sebi. Nemojte se odricati sitnih zadovoljstava i aktivnosti u kojima možda vaš partner ne uživa, ali vama donose zadovoljstvo. Takođe, nemojte biti ljubavni kameleon i podražavati sklonosti i odlike partnera u cilju ojačavanja veze sa njime. Ovo može imati veoma kratkotrajan pozitivan efekat, ali je neodrživo i u osnovi pogrešno.

Društveni život i zabava

Jedna od opasnosti koje prete braku jeste ubrzana svakodnevica koja neretko obiluje stresom, a neizostavno je puna obaveza. Nemojte dozvoliti da obaveze i troškovi budu jedino što delite sa partnerom, te da jedno drugo počnete da asocirate na umor. Potrudite se da barem jednom nedeljno učestvujete u nekoj zabavnoj zajedničkoj aktivnosti, bilo da je u pitanju druženje sa zajedničkim prijateljima ili zajednički hobi, fizička aktivnost ili boravak u prirodi. Na ovaj način ćete osvežiti vaš odnos smehom i razbiti monotoniju koja mu može pretiti posle izvesnog vremena, a takođe ćete imati i mnogo više tema za razgovor.

Sreća u ljubavi i sigurnost stabilne veze je nešto ka čemu gotovo svi težimo. Kada se ostvarimo u ovom segmentu života kao po pravilu imamo više elana za angažovanje u ostalim domenima. Ne biste li bili srećni u svome braku i usrećili svog partnera, pronađite balans između posvećenosti zajedništvu i održavanja sopstvene individualnosti, a razgovorom i negovanjem bračne intime održite osnovu vaše veze čvrstom i kvalitetnom.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *