SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

koza
Zdravlje

Šta naša koža govori o našem zdravlju?

koza

Kao naš najveći organ, koža predstavlja prvu liniju odbrane našeg organizma od spoljnog sveta i istovremeno je jasan pokazatelj opšteg stanja našeg organizma. Tokom života, naša koža nam šalje signale u vezi sa našim zdravljem i potrebama našeg tela, reaguje na okolne uticaje na način koji nam daje do znanja da li nam oni prijaju ili ne, a takođe predstavlja i osnovni faktor estetike, a to je još jedan od razloga zbog kojih nam je stalo da je valjano negujemo. Održavanje zdrave kože, dakle, znači i održavanje ukupnog zdravlja, te je vrlo važno da pratimo upute koje nam ona svakodnevno pruža i na taj način obezbedimo sebi stil života, ishrane i nege koji nam najbolje ide u prilog.

Koža i alergije

Kako naša koža ima za zadatak da nam pomogne da uspostavimo odnos sa svojim okruženjem koji odgovara našem zdravlju, ona će biti i prvi glasnik eventualnih alergija, tačnije naše osetljivosti na neki od elemenata naše okoline. Ukoliko ste alergični na neku namirnicu, životinje ili biljke, znajte da ćete podatak o tome moći da dobijete pre svega na osnovu reakcije naše kože. Iako postoji više od jednog načina na koji se alergije mogu manifestovati, u najvećem broju slučajeva će se vaša koža oglasiti u cilju preventovanja nekih dramatičnijih dešavanja u vašem telu. Ukoliko primetite crvenilo ili drugu vrstu osipa na koži, razmislite o tome sa kojim faktorom sredine ste bili u kontaktu pre pojave promena na telu, potrudite se da ga detektujete i eliminišete iz svoje svakodnevice, pri čemu vam takođe mogu pomoći alergo testovi.

Koža i sunce

Umereno izlaganje sunčevoj svetlosti u periodima dana kada zračenje nije intenzivno i uz adekvatnu kremu sa zaštitnim faktorom je veoma važno i zdravo za vaše psihofizčko stanje. S druge strane, prekomereno izlaganje suncu i izostavljanje preparata za zaštitu od istog može biti najveći neprijatelj vaše kože, a ona će vas povodom toga nesumnjivo alarmirati. Jasno je da opekotine od sunčanja i osipi predstavljaju direktno obraćanje vaše kože u vezi sa time da se ne odnosite prema ovom pitanju na pravilan način, te vodite računa da ovakve pojave preventujete. Iako mladeži uglavnom predstavljaju benigne promene, važno je da ih redovno pratite i pregledate, ne biste li na vreme uočili pokazatelje eventualnih neželjenih stanja kože. Moderna medicina takođe pruža mogućnost za bezbolno uklanjanje mladeža, kojem možete da se podvrgnete i iz preventivnih i estetskih razloga. Briga o koži u ovom kontekstu je ključna za njeno zdravlje, te je nemojte izlagati rizicima i postupajte savesno u vezi sa njenom zaštitom od UV zračenja i blagovremenim pregledima, koji će vam omogućiti jasniji uvid u njenu toleranciju na isto.

Koža i ishrana

Koža je organ koji se redovno i relativno brzo obnavlja, a ovaj proces u velikoj meri zavisi od vaše ishrane. Imajte na umu da će namirnice koje sačinjavaju vašu redovnu ishranu ostaviti traga na vašoj koži, te ćete balansiranim obrocima, koji su bogati vitaminima i mineralima, nesumnjivo poboljšati izgled i zdravlje svog najvećeg organa i zaštitnika vašeg tela. Prekomereni unos nezdravih masnoća i šećera će zasigurno rezultirati neželjenim pojavama na koži, koje će govoriti o nepovoljnom uticaju istih na zdravlje organizma, a istovremeno i štetiti estetici vašeg tela kojoj težite. Velike količine soli u vašim obrocima takođe mogu dovesti do nakupljanja tečnosti, što se pre svega manifestuje kroz nadutost kože oko očiju. Bleda koža sa drudge strane može značiti i da se vaš organizam bori sa anemijom, pri čemu vam mogu pomoći namirnice bogate gvožđem, poput crvenog mesa i tamnozelenog povrća.

Koža i kosti

Bore dovodimo u vezu sa starenjem, odnosno gubitkom kolagena, što i jeste slučaj. Ovo stanje kože se može poboljšati različitim metodama i uglavnom je estetika ta koja nas navodi na to da se u vezi sa njima edukujemo. S druge strane, nedostatak kolagena u koži ukazuje i na eventualni nedostatak kolagena u kostima. Ukoliko primećujete znakove starenja na koži, dakle, dobra ideja je da proverite gustinu kostiju. Niska gustina kostiju može biti uzročnik kasnijih kompleksnijih zdravstvenih tegoba, koje se mogu preventovati odnosno umanjti ili odložiti adekvatnim merama koje određuje lekar specijalista.

Zdrava koža je rezultat pravilnog odnosa prema ukupnom zdravlju, dakle u vezi je sa spoljašnjom negom iste ali i sa takoreći unutrašnjom negom, ukupnim zdravstvenim stanjem našeg organizma. Ukoliko vodite računa o balansiranoj ishrani, hidrataciji i fizilkoj aktivnosti, nesumnjivo ćete doprineti dobrom izgledu i zdravlju vašeg najvećeg organa. Ukoliko je adekvatno negovana, koža će biti sposobna da odbrani vaš organizam od negativnih faktora spoljašnje sredine, a takođe će vam slati signale o eventualnim oboljenjima, koja u najvećem broju slučajeva mogu biti uspešno tretirana ukoliko blagovremeno reagujemo. Slušajte vašu kožu, jer je ona vaš verni saborac.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *