SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Vesti Vlasotince

Kazandžija Batica Stefanović – Bata iz mesta na jugu – Vlasotinca

Foto: Privatna arhiva

Кazandžijski zanat postoji više od pet vekova i jedan je od najstarijih zanata u Srbiji. U Grčkoj se prvi put pominje bakarno posuđe u 3. veku pre nove ere, a kasnije, preko Grka su se s ovim posuđem upoznali i Rimljani. Međutim, u Evropi se kroz čitav srednji vek koristilo zemljano posuđe. Balkan, na koji su bakreno posuđe doneli Turci, bio je jedini deo Evrope na kome se ovo posuđe proizvodilo i upotrebljavalo.

Foto: Privatna arhiva

Danas, u 21. veku, kazandžije se uglavnom bave proizvodnjom kazana za pečenje rakije, kazana za topljenje masti, prskalica za vinograd, kotlića za riblju čorbu i raznim popravkama. Malobrojnih kazandžijskih zanatlija ima u Beogradu, Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu, Vranju, Vlasotincu, a ima ih i po selima. Кazandžijski zanat postoji više od pet vekova i jedan je od najstarijih zanata u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

Кazandžija је zanatlija koji pravi kazane i drugo bakreno posuđe, uglavnom kazane za rakiju, ali takođe i kazane za spremanje hrane, džezve i druge proizvode. Deo posude u kome će se nalaziti hrana se kalajiše jer je oksid bakra otrovan.

Foto: Privatna arhiva

Jedan od kazandžije u Srbiji je i kazandžija Bata iz Vlasotinca, mesta na jugu Srbije.

Kazandžijska  radnja “Bata” u Vlasotincu osnovana je pre dvadeset jednu godinu 2000-e.

Ovaj zanat je porodicna tradicija koju sam nasledio od oca koji je sedamdesetih godina počeo da se bavi ovim poslom – rekao je Bata.

Kazandžijska  radnja “Bata” pravi kazane od 3 do 1000 litara.

Pravimo i male kazane za prelivanje rakije od 5 do 60 litara, takodje prevrtač od 60 do160 l , profi kazan i kazan od 160 do 1000 litara sa svom pratećim opremom. Tu je i motor sistem za ispiranje i još mnogo toga. Zadovoljsvto naših klijenata nam je najbitnija referenca, nama klijenti ostaju istovremeno i naš najveći oslonac u daljem radu, naša najbolja preporuka. Što se tiče vremena izrade kazana to zavisi od veličine kazana – za manji kazan potrebno je oko tri dana a za veliki od 15 do 20 dana izrade –objasnio je Stefanović .



Pandemija korona virusa je kao i na sve privrednike, trgovce, zanatlije, ugostitelje uticala i na Kazandzijsku radnju “Bata” ali oni rade koliko su u mogućnosti uz poštovanje svih epidemioloških mera – kazao je Bratislav Stefanović.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *