SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Predstavljen budžet za 2022. godinu u Narodnoj skupštini Srbije


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predstavljajući nacrt budžeta za 2022. godinu izjavila je danas u Skupštini Republike Srbije da su ciljevi ovog dokumenta nastavak ubrzanog privrednog rasta, realizacija velikih infrastrukturnih projekata i poboljšanje životnog standarda građana.

Govoreći o predviđenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 4,5 odsto, Premijerka je nagovestila da će doći i do povećanja minimalne zarade za 9,4 odsto na približno 35.000 dinara, smanjenja stope doprinosa za PIO fond za 0,5 odsto i povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara.

Ona je precizirala da će plate u javnom sektoru biti povećane u proseku 7,4 odsto, a penzije 5,5 odsto, najavivši da će penzionerima u februaru biti isplaćena pomoć od po 20.000 dinara. Stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Poređenja radi, za narednu godinu planirani su prihodi budžeta u iznosu od 1.516,8 milijardi dinara, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet, dok su rashodi od 1.717 milijardi dinara smanjeni za 4,23 odsto.

Prema njenim rečima, naredne godine će biti smanjen javni dug na 53,8 odsto BDP-a, koji je krajem oktobra ove godine iznosio 56,5 odsto.

Ona je prenela da je planiran rekordan budžet za kapitalne investicije od 485,8 milijardi dinara, što je 7,3 odsto BDP-a, naglasivši da će tim novcem biti finansirana ulaganja u putnu infrastrukturu, zdravstvene ustanove i zaštitu životne sredine.

Za zdravstvo planirano je 442 milijarde dinara što je za 0,15 odsto više u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2021. godinu, dok je u odnosu na 2019. godinu izdvajanje veće za čak 153 milijarde dinara.

„Ne postoji deo Srbije koji smo zaboravili“, poručila je predsednica Vlade, koja je pri tom najavila nastavak započetih projekata u bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja.

Ona je istakla da su za zaštitu životne sredine planirane 27,4 milijarde dinara od čega je deo kroz resorno ministarstvo, a deo kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Premijerka je najavila i izgradnju sanitarnih deponija u 28 lokalnih samouprava, izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, projekte pošumljavanja i drugo.

Veća sredstva se izdvajaju i za obrazovanje i prosvetu, naglasila je ona, preciziravši da je reč o skoro 253 milijarde dinara, što predstavlja uvećanje od 12 milijardi dinara u odnosu na drugi rebalans za ovu godinu.

Predsednica Vlade je rekla da je u 2022. godini planirano da se završi digitalizacija škola, istakavši da se izdvajaju i dodatna sredstva za naučno-tehnološke parkove.

Brnabić je precizirala da je veći i budžet za kulturu i iznosi 14,8 milijardi dinara, kao i za poljoprivredu, napomenuvši da su, između ostalog, povećane subvencije za poljoprivrednike.

Prosečne plate u Srbiji, kako je rekla, na kraju ove godine biće veće od 600 evra, što čini dostižnim cilj da 2025. godine iznose 900 evra, a da prosečne penzije budu između 430 i 440 evra i da je tokom proteklih godinu dana otvoreno je 60.000 novih radnih mesta.

Prema njenim rečima, strane direktne investicije za 10 meseci ove godine iznosile su 3,14 milijardi evra, što je 63 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekla je premijerka Brnabić, zaključivši izlaganje budžeta.

Foto: srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *