SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Magazin Tehnologija

U toku je Javni poziv startap kompanijama za korišćenje Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije


Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa naučno tehnološkim parkovima iz Beograda, Novog Sada, Niša i Čačka otvorila je Javni poziv starap kompanijama za korišćenje Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, objavljeno je na sajtu Kancelarije.

Javni poziv za sve zainteresovane je otvoren do 1. aprila 2022. godine.

U skladu sa ciljevima i merama Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji, za period 2020-2025. godine, Vlada Republike Srbije obezbedila je Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije (AI platforma).

Prva Nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije smeštena je u Državnom data centru u Kragujevcu i predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od 5 peta FLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu potpisala je sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije (AI platforma), pored fakulteta, univerziteta i instituta, i sa naučno-tehnološkim parkovima iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša u cilju podrške rada parkova na implementaciji, unapređenju i širenju veštačke inteligencije u Republici Srbiji, podrške naučno-istraživačkom radu u oblasti veštačke inteligencije, kao i osiguranju primene veštačke inteligencije u industriji Republike Srbije.

„Na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa fakultetima, univerzitetima, institutima i naučno-tehnološkim parkovima Kancelarija za IT i eUpravu obezbeđuje i dodeljuje naučno-tehnološkim parkovima resurse na AI platformi, uz mogućnost da naučno-tehnološki parkovi te resurse dele i sa startapovima. Pozivam sve zainteresovane startape da iskoriste ove infrastrukturne IT kapacitete koje je obezbedila Kancelarija i da nastave svoj rad na najnovijoj platformi koja se nalazi u Državnom data centru i na raspolaganju je svima koji žele da rade na njoj“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Upitnik za startapove https://bit.ly/3M9uPP4

Informacije i pitanja u vezi sa Javnim pozivom se mogu dobiti slanjem upita na imejl adresu: platforma_ai@ite.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *