SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

operacija kolena
Zdravlje

Kada je vreme za ugradnju kolena?

Ugradnja kolena, poznata i kao totalna endoproteza, predstavlja hirurški zahvat koji se primenjuje kod pacijenata koji pate od teških oštećenja ili artritisa kolena. Ova procedura podrazumeva zamenu oštećenih delova kolena veštačkim implantatom, a ima za cilj poboljšanje funkcionalnosti ovog zgloba, smanjenje bola i omogućavanje pacijentima da se vrate uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Činjenica je da su brojni faktori savremenog stila života uticali na to da ugradnja kolena postane relativno čest zahvat, ali je odabir ove operativne metode lečenja oštećenog kolena u najvećoj meri u rukama lekara specijaliste, koji ima za zadatak da uzme u obzir sve relevantne činioce, ne bi li došao do odgovora u vezi sa time da li je zamena kolena najadekvatniji odgovor na zdravstvene tegobe datog pacijenta. S druge strane, pored samog izbora hirurške metode lečenja, od velikog je značaja i pravilno tempiranje njenog izvođenja, ne bi li ona bila zaista svrsishodna i sasvim bezbedna za bolesnika.

Indikacije za operativno lečenje zgloba kolena: Faktori koji vode ka hirurškoj metodi lečenja

Indikacije za operativno lečenje zgloba kolena se odnose na stanja i situacije u kojima je hirurški zahvat neophodan radi poboljšanja funkcionalnosti kolena i olakšavanja simptoma. Postoje različite indikacije koje mogu zahtevati operativni tretman zgloba kolena, a jedna od najčešćih je degenerativna bolest zgloba kolena, poput osteoartritisa, gde se hrskavica koja oblaže zglob postepeno troši. Ovo može rezultirati bolom, ograničenom pokretljivošću i gubitkom kvaliteta života. Istovremeno, ozbiljne povrede kolena, poput rupture prednjeg ukrštenog ligamenta (PCL) ili unutrašnjeg i spoljašnjeg kolateralnog ligamenta, mogu zahtevati operaciju radi stabilizacije zgloba i sprečavanja daljih oštećenja. Drugi faktori koji mogu ukazivati na to da je potrebna operacija kolena uključuju intenzivan bol i izostanak reakcije na konzervativno lečenje, prisustvo velikih koštanih izraslina (osteofita) ili postojanje drugih strukturnih abnormalnosti u zglobu kolena. Konačnu odluku o operativnom lečenju zgloba kolena donosi lekar na osnovu pregleda pacijenta, dijagnostičkih testova i procene opšteg stanja bolesnika Pravilno formirana odluka o operaciji kolena je, dakle, ona odluka koja počiva na jednom multidisciplinarnom pristupu pacijentu, kakav na našem prostoru praktikuje jedan od ključnih vizionara moderne ortopedske prakse u Srbiji – doktor Aleksandar Lažetić, koji ovakav princip primenjuje na svaki od segmenata perioperativnog perioda, uključujući i sprovođenje fast-track koncepta ubrzanog oporavka, čiji je začetnik. Ukazavši poverenje pouzdanim stručnjacima, koji će argumentovati svoju odluku u vezi sa potrebom za ugradnjom veštačkog kolena, te i prezentovati celokupan proces do konačnog ozdravljenja, pacijenti daleko lakše razumevaju i prihvataju operaciju kolena.

Pacijenti na putu ka odluci o ugradnji kolena: Zašto je personalizovana procena važna

Pacijenti koji se susreću sa mogućnošću ugradnje kolena, po prirodi stvari prolaze kroz proces donošenja odluke koji zahteva pažljivo sagledavanje svih relevantnih faktora. Upravo iz tog razloga, personalizovanoj proceni se pripisuje veliki značaj u ovom kontekstu. Svaki pacijent je jedinstven, sa specifičnim simptomima, medicinskom istorijom, životnim stilom i očekivanjima, te je vrlo važno uzeti u obzir sve ove činioce, kao i emotivnu odnosno psihičku spremnost pacijenta na operativni zahvat. Personalizovana procena, dakle, omogućava lekarima da pažljivo analiziraju sve ove faktore, formiraju mišljenje i pruže informacije o tome da li je ugradnja kolena najbolja opcija za pojedinca. Individualni pristup pacijentu omogućava da bude aktivno uključen u proces donošenja odluke o operaciji i da zajedno sa lekarom pronađe najbolji plan lečenja koji odgovara njegovim individualnim potrebama.

Oporavak nakon ugradnje kolena: Fast-track koncept ubrzanog oporavka

Oporavak nakon ugradnje kolena je izuzetno važan deo perioperativnog procesa i igra bitnu ulogu u postizanju optimalnih rezultata. Fast-track koncept ubrzanog oporavka predstavlja pristup koji ima za cilj da skrati vreme oporavka i omogući pacijentima da se što brže vrate uobičajenim aktivnostima. Ovaj koncept uključuje različite strategije i tehnike koje se primenjuju tokom perioda rehabilitacije. Kao začetnik fast-track koncepta u Srbiji, doktor Aleksandar Lažetić je značajno doprineo poboljšanju kvaliteta života pacijenata koji su podvrgnuti ugradnji kolena, omogućavajući im brži povratak svakodnevnim aktivnostima. Sa svojim bogatim iskustvom i stručnošću, doktor Lažetić je bez sumnje ključna figura u popularizaciji ovog koncepta i primeni najnovijih tehnika i protokola u postoperativnoj rehabilitaciji pacijenata. Kroz svoj rad, doktor Lažetić pridaje veliku važnost individualizovanom pristupu svakom pacijentu, uzimajući u obzir njihove specifične potrebe i ciljeve oporavka, a njegov angažman u edukaciji i obuci drugih zdravstvenih profesionalaca doprinosi širenju svesti o značaju brzog i efikasnog oporavka nakon operacije ugradnje kolena. Budući da, zahvaljujući doktoru Lažetiću, moderna medicinska praksa danas dobro poznaje fast-track koncept, na koji se nadovezuje takozvani fastest fast-track (kao naredni korak u brzom i efikasnom oporavku bolesnika), pacijenti čije stanje zahteva ugradnju veštačkog kolena se mahom veoma brzo vertikalizuju i mobilizuju, te samim time doživljavaju lečenje svoje zdravstvene tegobe daleko optimističnije no što je to ranije bio slučaj. Postoperativni period nakon operacije kolena više ne zahteva dug i za mnoge psihički iscrpljujuć boravak u bolnici, već daleko lakši i brži oporavak u kućnim uslovima.

Ugradnja kolena je složen hirurški zahvat, koji pruža pacijentima mogućnost poboljšanja funkcionalnosti zgloba kolena, smanjenja bola i povratak aktivnom životu. Kroz zamenu oštećenih delova kolena veštačkim implantatom, ova procedura može pružiti olakšanje osobama koje pate od oboljenja, odnosno oštećenja kolena. Oporavak nakon ugradnje kolena igra ključnu ulogu u postizanju uspešnih rezultata, a personalizovana procena i primena koncepta ubrzanog oporavka značajno doprinose povratku pacijenata svakodnevici kakvu su poznavali pre pojave bolova. Uz podršku stručnjaka i adekvatnu rehabilitaciju, pacijenti mogu ostvariti znatno poboljšanje u pogledu pokretljivosti i samim time u širem kontekstu kvaliteta života uopšte.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *