SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Politika Srbija Svet

Šef diplomatije Srbije: Srbija je iskreno posvećena ispunjavanju obaveza preuzetih ratifikovanjem ugovora o ljudskim pravima UN

Na današnjem 49. zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, obratio se Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković putem video-linka naporučivši tom prilikom da je Srbija opredeljena za saradnju sa svim telima UN u oblasti zaštite i jačanja ljudskih prava, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Selaković je rekao da je Srbija iskreno posvećena ispunjavanju obaveza preuzetih ratifikovanjem ugovora o ljudskim pravima UN i da naša zemlja redovno podnosi izveštaje ugovornim telima, kontinuirano radi na primeni prihvaćenih preporuka, ali i dobro sarađuje sa kancelarijom visoke komesarke Mišel Bašele.

Takođe, on je podsetio na to da je Srbija formirala Savet za praćenje primene preporuka Saveta za ljudska prava, napomenuvši da su saradnja i uzajamno razumevanje osnova za delovanje na principima univerzalnosti, objektivnosti i neselektivnosti.

Srbija u najboljoj veri nastoji da doprinese ostvarenju trajnog pomirenja kroz konstruktivno postavljanje u rešavanju svih otvorenih pitanja i posvećenost jačanju regionalne saradnje, poručio je ministar i naglasio da naša zemlja posebnu pažnju posvećuje utvrđivanju sudbine nestalih lica.

On je precizirao da se, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta od prethodne godine, u regionu kao nestalo još uvek vodi 9.925 lica, od čega 1.621 u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, 1.964 u Hrvatskoj i 6.340 u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim rečima, Srbija već dugi niz godina ukazuje na značaj pronalaženja trajnog i održivog rešenja za lica koja se nalaze u dugotrajnom raseljenju, kako izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tako i interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Foto. Mfa.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *